Blog

Romanii vor alimente bio, putini stiu de fapt ce inseamna, iar pretul e o bariera (Studiu)

by in Uncategorized iunie 10, 2020

In ceea ce priveste alimentatia bio, in Romania, potrivit unui studiu realizat pentru World Vision Romania, majoritatea romanilor nu stiu ce inseamna alimente bio, aduc in fata mai degraba mituri in domeniul alimentatiei.

Si pentru a ne lamuri: Ce inseamna BIO? Raspunsul il aveti intr-un material care isi propune sa lamureasca acest subiect, aici: BIO, ORGANIC, ECO, NATURAL – Care este diferenta?

Desi agricultura ecologica este un sector dinamic in Romania, care a cunoscut o evolutie ascendenta, este departe de tari din vestul Europei : Romania BIO, doar 2,4% din suprafata agricola a Romaniei reprezinta culturi ecologice

Dar revenind la romani si conceptul de bio, ce stiu romanii despre produsele bio

Trei sferturi dintre romani inteleg prin agricultura bio/ecologica produsele sanatoase, fara aditivi sau chimicale. Chiar mai multi dintre respondenti, 77,79%, spun ca ei cumpara produse bio/ecologice, dar nu stiu, daca aceste sunt certificate ca atare.

Modalitatea prin care aproape jumatate dintre respondenti (47,52%) se asigura ca produsul pe care il cumpara este bio este sa verifice daca pe eticheta scrie acest lucru, iar un sfert dintre participantii la sondaj verifica daca produsul are pe eticheta certificarea UE.

Atunci cand vine vorba de sursele din care se informeaza romanii despre agricultura ecologica, cei mai multi au ales internetul (81,7%), 29,98% se informeaza de la televizor si 19,06% de la rude sau prieteni.

De cumpara romanii alimente bio

44,6% dintre respondenti isi achizitioneaza alimentele bio de la supermarketul din zona, 40,75% spun ca isi procura astfel de produse si din piata agroalimentara si 38,82% de la cunostintele de la tara.

Exista un mare grad de confuzie cu privire la produsele eco/bio si produsele sanatoase, dovada fiind faptul ca 77,79% declara ca achizitioneaza alimente bio, dar locul de unde cumpara cei mai multi – 87,98% – nu ofera niciun fel de certificare de acest tip (din piata, de la tara, de la vanzatori ambulanti).

In supermarketuri au crescut numarul de produse bio/ecologice la raft. Cu toate acestea, numarul de produse bio/ecologice prezente in marile supermarketuri din Romania variaza intre 200 si 500 comparativ cu 1.200-1.800 in Europa de Vest. In prezent, oferta locala din partea producatorilor care pot furniza produse ecologice competitive, in standardele pietei, este limitata.

In ce conditii ar consuma mai multe produse BIO

Dintre consumatorii  produselor ecologice, 4 din 10 le cumpara intr-un procent cuprins intre 10% si 30% si doar 2 din 10 le cumpara intre 30% si 50%.

Factorii care i-ar determina pe romani sa cumpere mai multe produse bio sunt: pretul mai mic (42,41%) si siguranta ca produsul pe care il cumpara chiar este ecologic, fara chimicale (43,4%).

Cu toate acestea, aproape 7 romani din 10 sunt dispusi sa plateasca in plus pentru alimentele bio. Dintre acestia, 43,85% ar fi de acord sa plateasca cu 5 pana la 10 % in plus pentru alimentele bio, iar 27,86% ar fi dispusi sa plateasca chiar cu 10% pana la 20% mai mult. 3 din 10 respondenti nu ar fi dispusi sa plateasca mai mult pentru produsele ecologice.

Desi spun ca ar plati in plus pentru produse bio, doar un pret mai mic al acestor produse i-ar determina pe 42,41% dintre respondenti sa cumpere alimente bio.

Sondajul „Romanii si agricultura” a fost realizat de iVox la solicitarea World Vision Romania si finatat in cadrul proiectului Make Europe Sustainable for All, derulat de Comisia Europeana pentru promovarea obiectivelor de dezvoltare durabila din Agenda 2030. Studiul a fost realizat prin metoda CAWI, in perioada 1-31 martie 2019. Esantionul studiului este compus din 3.426 de respondenti si reproduce, din punctul de vedere al principalelor sale caracteristici, structura socio-demografica a populatiei utilizatorilor de Internet din Romania, asa cum decurge din cercetarea Gallup „Piata serviciilor de acces la Internet”, realizata la cererea ANCOM (Autoritatea pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). Prin urmare, rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minima marja de eroare, populatiei utilizatorilor de Internet din Romania de varsta majora.

Sursa: Worldvision, Romani si agricultura

Intra in Magazinul Nostru de Alegeri Sanatoase!

Peste 90% din produse au ingrediente bio. Descopera-le!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cart