Stil de Viata Sanatos

Ce inseamna stil de viata sanatos

Un stil de viata sanatos este unul care ajuta la pastrarea si imbunatatirea sanatatii si bunastarii oamenilor. Viata sanatoasa este un efect pe toata durata vietii. Sanatatea include: alimentatia sanatoasa, activitatile fizice, gestionarea greutatii si gestionarea stresului. O sanatate buna permite oamenilor sa aiba o viata mai buna.

Vezi ce parere au romanii de stilul de viata sanatos …

Pentru a asigura un stil de viata sanatos, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda consumul de fructe si legume, reducerea aportului de grasimi, zahar si sare si exercitii fizice.

Stilul de viata sanatos are la baza o alimentatie echilibrata, activitate fi­zica zilnica si bunastare emotionala, relationala si spirituala, implicand si o abordare preventiva, de com­batere a riscurilor ce pot periclita sanatatea.

Un stil de viata dezechilibrat se refera la un comportament alimentar nepotrivit, la o gestionare deficitara a timpu­lui nostru, la incapacitatea de a ne odihni sau de a ne relaxa, la un ni­vel ridicat de stres, la incapacitatea de a mentine sau construi relatii solide sau la modul in care gandim.

Potrivit OMS, 60% din factorii asociati cu sanatatea si calitatea vietii sunt corelati cu stilul de viata.

Un stil de viata nesanatos determina probleme precum bolile metabolice, problemele articulare si scheletice, bolile cardio-vasculare, hipertensiunea, excesul de greutate, violenta si asa mai departe.

Malnutritia, alimentatia nesanatoasa, fumatul, consumul de alcool, consumul de droguri, stresul, sunt consecinte ale stilului de viata nesanatoas. In plus, ne confruntam cu noi provocari, cum sunt noile tehnologii emergente in cadrul IT, provocarea fiind utilizarea excesiva si gresita a tehnologiei.

Potrivit studiilor existente, se poate spune ca: stilul de viata are o influenta semnificativa asupra sanatatii fizice si mentale a fiintei umane.

Tot Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca stilul de viata al unei persoane are o influenta de 50% asupra sanatatii sale, mediul inconjurator si factorii ereditari au o insemnatate de cate 20%, iar medi­cina are o contributie de doar 10% la sanatatea persoanei.

In concluzie putem intelege ca noi insine suntem primii responsabili pentru sanatatea si starea noastra de bine si ca sta in puterea noastra sa traim echilibrat.

Un stil de viata sanatos este in mare parte asociat cu:
  • Alimentatia corecta sau echilibrata;
  • Exercitiu fizic;
  • Somn adecvat;
  • Igiena personala;
  • Absenta obiceiurilor proaste sau dependenta;
  • Educatia sanitara;
  • Mediu sigur;
  • Stare fizica buna;
  • Iubire prin sprijin social si relatii sanatoase;
  • Emotii;
  • Viata sociala activa
Ce ne afecteaza stilul de viata?

Iata punctul ed vedere al U.S. National Library of Medicine. (Impactul Stilului de viata asupra sanatatii)

  • Dieta si indicele de masa corporala (IMC): Dieta este cel mai important factor in influentarea stilului de viata si este direct legata de sanatate. Alimentatia saraca si consecintele sale precum obezitatea este o problema des intalnita in societatile moderne. Stilul de viata nesanatos poate fi masurat si cu ajutorul IMC. Stilul de viata urban duce la probleme de nutritie, cum ar fi consumul de fastfood si alimente sarace nutritriv, determina probleme precum cele cardiovasculare.
  • Miscarea fizica/ Sport: Pentru gestionarea problemelor generale de sanatate, miscarea este inclusa in stilul de viata. Sportul si o dieta sanatoasa imbunatatesc sanatatea. Unele studii pun accent pe legatura dintre stilul de viata activ si fericire.
  • Somnul: Element de baza in sanatate. Tulburarile de somn au mai multe consecinte sociale, psihologice, economice si sanatoase. Stilul de viata poate influenta somnul, iar acesta are o influenta clara asupra sanatatii mintale si fizice.
  • Comportament sexual: O viata sexuala normala este necesara in viata sanatoasa. Disfunctia acesteea are un efect semnificativ asupra sanatatii psihice si fizice. Se poate spune ca o astfel de disfunctionalitate poate duce la diverse probleme de familie sau boli legate de sex (SIDA).
  • Abuzul de substante: Dependenta este considerata un stil de viata nesanatoasa. Fumatul si utilizarea altor substante pot duce la diverse probleme, boli cardiovasculare, astm, cancer, leziuni cerebrale. 
  • Abuzul de medicamente: Comportamentele nesanatoase in utilizarea medicatiei sunt urmatoarele: autotratarea, utilizarea medicamentelor fara reteta, prescrierea prea multor medicamente,  medicamente inutile, ignorarea medicamentelor contradictorii, ignorarea efectelor nocive ale medicamentelor, lipsa explicatiilor privind efectele medicamentelor.
  • Folosirea tehnologiilor moderne: Tehnologia avansata ne usureaza viata, dar utilizarea gresita a acesteea poate duce la consecinte neplacute. De exemplu, utilizarea computerului si a altor dispozitive pâna la miezul noptii, poate perturba somnul. Dependenta de utilizarea telefonului mobil este legata de simptomele depresiei.
  • Timpul liber: Petrecerea timpului liber este un factor secundar al stilului de viata. Neglijarea timpului liber poate avea consecinte negative. Cu o planificare dezorganizata a timpului si timp liber insuficient, oamenii isi pun in pericol sanatatea.
  • Invatarea: Studiul este exercitiul sufletului. Plasarea studiului ca factor in stilul de viata poate aduce mai multa sanatate fizica si mentala. De exemplu, prevalenta dementei, cum ar fi boala Alzheimer este la persoanele cu educatie inferioara. Invatarea ar putea incetini procesul de dementa.
Cum obtinem un stil de viata sanatos si implicit o stare de bine?

Cel mai bun mod de a mentine sanatatea este sa o pastrezi printr-un stil de viata sanatos. Folosim numele wellness (bunastare) pentru a descrie aceasta stare continua de bunastare imbunatatita.

 Iata cum defineste OMS bunastarea :

„Bunastarea (Wellness) este starea optima de sanatate a indivizilor si grupurilor. Exista doua preocupari centrale: realizarea potentialului maxim al unei persoane fizic, psihologic, social, spiritual si economic si indeplinirea rolurilor si asteptarilor unuia in familie, comunitate, lacasul de cult si alte setari.”

Wellness-ul promoveaza constientizarea activa si participarea la masuri care pastreaza sanatatea, atât ca individ, cât si in comunitate. Mentinerea starii de bine si a sanatatii optime este un angajament pe tot parcursul vietii.

Pasii care pot ajuta oamenii sa atinga starea de sanatate includ: 
  • o dieta echilibrata, hranitoare din cât mai multe surse naturale;
  • cel putin 150 de minute de exercitiu moderat pâna la intensitate ridicata in fiecare saptamâna ( American Heart Association);
  • screening pentru boli care pot prezenta un risc;
  • invatarea gestionarii eficiente a stresului;
  • implicarea in activitati care ofera scop/ sens vietii;
  • conectarea cu si ingrijirea altor persoane;
  • mentinerea unei perspective pozitive asupra vietii;
  • definirea unui sistem de valori si punerea sa in actiune.

Fiecare persoana are obiective diferite de sanatate si o varietate de moduri de a le atinge.

Descoperiti produse care sustin un stil de viata sanatos, in magazinul nostru 

    Cart